marco notten architectuur portfolio

en nl

Quartier des Arts

Maastricht

Het architectonisch concept van de nieuwbouw wordt gekenmerkt door drie markante volumes, namelijk de theaterzaal en de twee collegezalen. De nieuwbouw moet zich contrasterend opstellen t.o.v. de Blekerij. Echter, de gekozen moderne materialisering zoekt in esthetisch opzicht qua kleurstelling aansluiting bij het neutrale witte volume van het monument. De twee collegezalen en de theaterzaal, geheel uit zink gevormd, zijn geplaatst op een betonnen fundament.

Het geheel aan volumes wordt doorkruist en verbonden door een glazen routing. Zowel de wanden, als de vloer en het plafond zijn van glas en zorgen voor de connectiviteit tussen de begane grond en eerste verdieping. Er wordt een spanningsveld gecreƫerd tussen deze twee verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich de functies die gerelateerd zijn aan de voorbereiding van een voorstelling. Dit zijn de dans- en theaterstudio, decorwerkplaats, kleedkamers, laden en lossen en de installatieruimte. De eerste verdieping is de plek waar de uitvoering plaats vindt. De begane grond is voornamelijk de plek van voorbereiding en domein van de student, artiest en docent. De eerste verdieping is een openbaar gebied.

Openheid aan de binnenzijde van het bouwblok, een eis uit de visie, wordt gewaarborgd door een glazen gevel. Op deze manier ervaar je als bezoeker bij het betreden van het bouwblok wat er gaande is in de dansstudio, werkplaats of theater oefenruimte.