marco notten architectuur portfolio

en nl

Gevelontwerp

Antwerpen, België

Het linker geveldeel aan de Belgiëlei wordt als "hoofdgevel" benaderd omdat deze in de stedenbouwkundige situatie frontaal benaderd wordt. Hier bevindt zich de entree tot de winkel op de begane grond. Het rechter geveldeel aan de Mechelsesteenweg wordt als "woon- en parkzijde" beschouwd.

De ramen zijn hier groter om het prachtige uitzicht vanuit de appartementen op het park te waarborgen. Rechts zijn de ramen proportioneel gezien twee keer zo groot als links. Echter, doordat men de rechter gevel meestal in de vlucht passeert worden ze perspectivisch als kleiner ervaren. De ingang tot de bovenliggende appartementen bevindt zich helemaal rechts op een rustige plek.

Het linker geveldeel zoekt aansluiting bij de overige panden in deze straat, door te kiezen voor een smalle klassieke raamindeling met drie ramen per verdieping. Het raamtype en de horizontale geleding van de rechterzijde loopt over de hoek door waardoor de twee geveldelen met elkaar verbonden worden.

Twee loggia's op de bovenste verdieping geven een functie aan het gevelfront en benadrukken de klassieke driedeling van het gebouw. Het gevelvlak is doorgetrokken om er één geheel en één volume van te maken. De plint in antraciet natuursteen en het middenstuk met de loggia's in zandkleurig natuursteen versterken de klassieke opbouw van de gevel.